Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Incrustoporia semipileta
Termőtest: max. 4 cm; szabálytalan, terülő, a szubsztráthoz lazán csatlakozó párnás tál-, medenceszerű, kezdetben finoman bársonyos, majd sima, de gyakran pelyhes vagy szemölcsös, alig zónázott, széle elütően fehér, finoman szőrös.
Termőréteg: csövei legfeljebb 2 mm mélyek, krémfehérek, sérülésre zöldesbarnák lesznek. A pórusok aprók, 8-10 db/mm, nagyító nélkül alig láthatók, lekerekített szögletesek.
Hús: fehértől halvány barnáig, nem zónázott, parafaszerű, kemény. Íze, szaga nem jellegzetes.
Spóra: kolbász alakú, sima, 4-5 x 0,5-1 μm. Spórapora fehér, nem amiloid.
Előfordulás: egész évben; elhalt lombos fákon, különösen mogyorón, kőrisen, tipikusan lehullott gallyakon, ágakon; fehérkorhasztó; gyakori, különösen régi nevén ismert: Incrustoporia semipileta.
Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan gomba.
Forrás: Collins: Fungi Guide
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla készítette (2018.01.29).
2018.01.23 Zalabér, magyar kőrisen Fotó: Vikár József levelezőnk | 2018.01.23 Zalabér, magyar kőrisen Fotó: Vikár József levelezőnk |