Ez a gomba ehető.
Syn.: Boletopsis subsquamosus, sötét taplótinóru
Kalap: 5-10 (15) cm széles, halvány-, majd barnásszürkés, végül feketés, felülete matt, száraz, széle fiatalon behajló, szabálytalanul hullámos, karéjos.
Termőréteg: fehéres, majd szürke, nagyon vékony, lefutó, pórusai viszonylag szűkek, szögletesek.
Tönk: rövid, kalapszínű, matt.
Hús: szívós, fehéres, megvágva kissé rózsaszínű lesz, majd megszürkül; íze enyhe, a tönkben kissé kesernyés.
Spóra: csaknem kerek, rücskös, 4,5-6 x 3,5-4,5 µm, nincs csirapórusa. Spórapora halvány barnásszürke, nem amiloid.
Előfordulás: IX-X; hegyvidéki lucosokban, néha savanyú talajú bükkösökben nő, mikorrhizaképző. Magyarországon ritka faj.
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén! (A Funga Hungarica nem ehetőnek jelöli). (!!!)
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2017.12.21).
2018.08.21 Erdély, Gyergyóremete Fotó: Szilvásy Edit | 2018.08.21 Erdély, Gyergyóremete Fotó: Szilvásy Edit | 2013.08.22 Erdély Fotó: Szilvásy Edit |