Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-15 (18) cm, húsos, félgömb alakúból későn kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle sokáig aláhajló, öregen kissé bordás; felszíne síkos, tapadós, frissen jellegzetesen zsírosan fénylő; színe élénk alma- vagy narancspiros, széle felé néha világosabb, de időnként a közepe vagy akár az egész kalap is okkeresre kihalványodhat.
Lemezek: sokáig fehéresek, majd krémsárgásak, élük a kalap széle felé néha vöröses, középsűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez van, vastagok.
Tönk: 4-10 x max. 3 cm, kemény, hengeres, fehéres, gyakran vöröses árnyalatú, hosszanti ráncoltsággal, lehet kalapszínűen futtatott.
Hús: fehér, idősen gyengén szürkülhet, puha, jó ízű, jó szagú.
Előfordulás: hegyvidéken, áfonyás fenyvesekben és tőzeglápokban, moha között, főleg luc alatt, júliustól szeptemberig. Magyarországon ritka faj.
Spóra: 8-11 x 7-8 µm, elliptikus, alig hálózatosan tüskés; spórapora okker.
Étkezési érték: Ehető, de ritkasága miatt ne gyűjtsük! (!!!)
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2017.09.13).
2017.08.21 Erdély, Lucs, tőzeglápban Fotó: Szűcs Béla, határozás: Pál-Fám Ferenc | 2017.08.21 Erdély, Lucs, tőzeglápban Fotó: Szűcs Béla, határozás: Pál-Fám Ferenc | 2017.08.20 Erdély, Mohos-tőzegláp Fotó: Fődi Attila levelezőnk |
2017.08.20 Erdély, Mohos-tőzegláp Fotó: Fődi Attila levelezőnk | 2017.08.20 Erdély, Mohos-tőzegláp Fotó: Fődi Attila levelezőnk | XVII. Erdélyi Gombásztábor 2017.08.20 Edély, Bálványos Fotó: Szűcs Béla, hat.: Pál-Fám Ferenc, Benedek Lajos |