MIGE
2024. október 11.
Brigitta

Bronzos pöfeteg* - Bovista graveolens

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


 

Termőtest: nagyjából gömb alakú, 2-5 cm széles, fiatalon fehéres, külső burka sima vagy finoman korpás, a friss érett példányokon a belső burkon fehér sószerű szemcsék maradnak, melyek idővel lekopnak. A belső  burok nem túl vastag, éretten feketésbarna, majd idővel fénylő bronzszínűvé válik. Az érett termőtest sokáig megmarad.
 
Termőrész: puha, fehéres, később szivacsos állagú, okkeres, majd elfolyósodó, olívzöldes, éretten sötétbarna, lilásbarna. Meddőrésze nincs.

Nevével ellentétben nincs különösebb szaga és íze.

 

Mikroszkopikus jellemzők: spóranyele jellegzetesen görbült, a kapillíciumszálak bovista típusúak.

 

Előfordulás: szinte egész évben megtaláljuk az érett termőtestet, a friss példányok nyáron-ősszel jönnek elő. Hazánkban száraz, nitrofil lomberdőben fordul elő, ritka. Európában is ritkaság.


Étkezési érték: fiatalon, amíg a hús fehér, ehető, de nem különösebben ízletes. (!!!)

 

Megjegyzés: a szürke pöfeteg (Bovista plumbea) kisebb termetű, ólomszürke, elsősorban síkvidéken, füves területeken nő. A feketedő  pöfeteg (Bovista nigrescens) hasonló, de kevésbé nitrogéndús élőhelyen él, belső burka vastagabb, nem bronzosan fénylő, spóranyele egyenes.

 

Forrás: Finy Péter személyes közlése

 

*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26)

 

A leírást Finy Péter készítette (2017.08.17).

 


2016.06.28 Vértes
Fotó: Finy Péter
 
2016.06.28 Vértes
Fotó: Finy Péter
 
2016.05.29 Vértes
Fotó: Finy Péter
 
Bovista graveolens spóra
Bovista graveolens spóra
2016.05.29 Vértes
Fotó: Finy Péter
 

Vissza a fajlistához