Csak feltételesen fogyasztható!
Termőtest: nagyjából gömb alakú, 2-5 cm széles, fiatalon fehéres, külső burka sima vagy finoman korpás, a friss érett példányokon a belső burkon fehér sószerű szemcsék maradnak, melyek idővel lekopnak. A belső burok nem túl vastag, éretten feketésbarna, majd idővel fénylő bronzszínűvé válik. Az érett termőtest sokáig megmarad.
Termőrész: puha, fehéres, később szivacsos állagú, okkeres, majd elfolyósodó, olívzöldes, éretten sötétbarna, lilásbarna. Meddőrésze nincs.
Nevével ellentétben nincs különösebb szaga és íze.
Mikroszkopikus jellemzők: spóranyele jellegzetesen görbült, a kapillíciumszálak bovista típusúak.
Előfordulás: szinte egész évben megtaláljuk az érett termőtestet, a friss példányok nyáron-ősszel jönnek elő. Hazánkban száraz, nitrofil lomberdőben fordul elő, ritka. Európában is ritkaság.
Étkezési érték: fiatalon, amíg a hús fehér, ehető, de nem különösebben ízletes. (!!!)
Megjegyzés: a szürke pöfeteg (Bovista plumbea) kisebb termetű, ólomszürke, elsősorban síkvidéken, füves területeken nő. A feketedő pöfeteg (Bovista nigrescens) hasonló, de kevésbé nitrogéndús élőhelyen él, belső burka vastagabb, nem bronzosan fénylő, spóranyele egyenes.
Forrás: Finy Péter személyes közlése
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26)
A leírást Finy Péter készítette (2017.08.17).
2016.06.28 Vértes Fotó: Finy Péter | 2016.06.28 Vértes Fotó: Finy Péter | 2016.05.29 Vértes Fotó: Finy Péter |
Bovista graveolens spóra 2016.05.29 Vértes Fotó: Finy Péter |