Ez a gomba ehető.
Syn.: Fehér cölöpgomba, réti cölöpgomba
Kalap: 3-12 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd kiterül, bemélyed, végül kissé tölcséressé válik. Széle eleinte erősen begöngyölt, majd idővel hullámos lesz, gyakran kajla, fehér, fehéresszürke, felülete matt, deres, esős időben kissé tapadós.
Lemezek: mélyen lefutók, szorosan állók, keskenyek, fiatalon fehéresek, majd rózsaszínűek, végül hússzínűek lesznek.
Tönk: 2-5 cm hosszú, 0,3-1,5 cm vastag, gyakran oldalt álló, hengeres, fehér, hosszan szálas.
Hús: a kalapban elég vastag, puha, a tönkben szálas, fehér, erősen lisztszagú és -ízű.
Előfordulás: júliustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben ligetes, füves helyen növő, helyenként nem ritka faj.
Étkezési érték: ehető, de mérgező fajokkal könnyen összetéveszthető, ezért inkább ne fogyasszuk. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező mezei- és viaszfehér tölcsérgombával, a feltételesen ehető szürke tölcsérgombával, illetve az ehető elefántcsont csigagombával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2016.07.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.08.01 Zempléni-hg., Károlyfalva Fotó: Szűcs Béla | 2012.07.21 Bükk, Szentlélek Fotó: Kaposvári László |
2008.08.06 Bükk, Hollóstető Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.29 Cserehát, Mocsolyás Fotó: Hodobay Mária | 2007.09.16 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária |
2007.09.16 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária |