Megjegyzés: A fajt összevonták a fenyves csiperkével (Agaricus silvaticus)
Kalap: 5-15 cm átmérőjű, fiatalon kissé szögletes, félgömb alakú, majd kiterül. Felülete barnás, okkerszínű alapon sűrű, vörösesbarna, barna szálas durva pikkelyekkel borított.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon szürkésrózsás, majd feketésbarnás lesz, sérülésre vörösödik.
Tönk: 4-12 cm hosszú, 1-2 cm vastag, karcsú, bunkó alakú vagy gumós. Fehéres, fogásra, sérülésre vörösödik, majd megbarnul. Magasan álló, hártyás gallérja van.
Hús: vékony, fehér, vágásra vörösödik, jó szagú és ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomberdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető.
Megjegyzés: nagyon hasonlít hozzá a vékonyabb, finomabban pikkelyes kalapú, ehető fenyves csiperke (A.silvaticus). A mérgező téglavörös susulykával, tintaszagú csiperkével és az ehető kétspórás csiperkével téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
2007.08.24 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária | 2007.08.24 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária |