Ez a gomba ehető.
Kalap: 5–8 (12) cm átmérőjű, félgömb alakúból kiterülő, a közepén tompán púpos, nyálkás-ragadós felületű, a peremén száraz, finoman gyapjas, színe sötétbarna, a közepén feketésbarna, öregedve világosabban szürkésbarnán foltosodó.
Lemezek: ritkán állók, vastagok, tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, fehéres krémszínűek.
Tönk: 6–10 (12) × 1,5–3 cm, hengeres vagy orsó alakú, fehéresen nemezes felületű, a nyálkás buroktól barnásan zónás vagy pikkelyes.
Hús: vastag, rugalmas, fehér színű, a tönk tövénél kissé okkeres árnyalatú, enyhe ízű, szaga kellemes, enyhén malátaszerű.
Spórák: 8,5–11 × 5–7 μm, elliptikusak, sima felületűek, hialinok.
Előfordulás: a többi európai termőhelyéhez hasonlóan erdeifenyő (Pinus sylvestris) partnereként meszes talajon fordult elő, eddig október hónapban találták.
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Forrás: Mikológiai Közlemények 47. évf. 2. sz. / 2008 – Képes tudomány
https://hu.wikibooks.org/wiki/Latin/Gomba_lista
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla szerkesztette (2016.10.29).
2016.10.23 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk | 2016.10.23 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk | 2016.10.23 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk |