Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Hebeloma anthracophilum s. auct.
Kalap: 1-7 cm, nedvesen ragadós, színe piszkosvörös-élénk vörösbarna, széle felé halvány, világos krémszínű.
Lemezek: kiöblösödnek, kevésbé sűrűn állók, vörösesbarnák.
Tönk: gyökerező, rugalmas, fehéres színű, bázisa felé barnás, hamvas-pikkelykés.
Hús: fehéres, íze keserű, szaga kakaó.
Spóra: 9-13 x 5,5-8 µm, mandula formájú, szemölcsös.
Étkezési érték: nem ehető.
Előfordulás: égett talajon, megszenesedett fadarabon, augusztustól októberig.
Megjegyzés: a gomba karakterisztikus élőhelye és gyökerező tönkje segíti az azonosítást.
Forrás: Guillamume Eyssartier – Pierre Roux: Le guide des cahmpignons France et Europe
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hebeloma_species#/media/File:Hebeloma_anthracophilum_40732.jpg
http://www.gombaportal.hu/modulok/gomba/egygomba.php?gid=413&nev=hebeloma_birrus
http://www.salvatoresaitta.it/pages/fungi/micro/m_hebeloma_birrus.htm
http://tintling.com/pilzbuch/arten/h/Hebeloma_birrus.html
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szilvásy Edit készítette (2016.08.28.).
2016.08.26 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.08.26 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.08.26 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2016.08.26 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.08.26 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.08.26 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |