Ez a gomba ehető.
Syn.: Gomphidius gracilis
Kalap: 2-8 (10) cm széles, halvány hússárgás, húsbarnás vagy borbarnás, gyakran feketésbarna foltokkal. Felülete vastagon nyálkás.
Lemezek: fiatalon szürkésfehéresek, éretten szürkésfeketék.
Tönk: alja kihegyesedő, fehéres alapon vörösesbarnán vagy feketén pontozott.
Hús: fehéres, vágásra vörösödő, a tönk aljában krómsárga.
Spóra: hosszúkás, sima, 19-23 x 6-7,5 µm.
Előfordulás: VIII – X; vörösfenyő alatt, közép- és magashegységekben. Hazánkban ritka faj.
Hasonló fajok: barna nyálkásgomba.
Étkezési érték: ehető, de ritka gomba, ezért étkezésre lehetőleg ne gyűjtsük! (!!!)
Megjegyzés: a foltos nyálkásgomba felülete nyomásra vörösödik, majd idővel feketésbarna színű lesz. A gombán látható nyálkacseppek néha borostyánszínűek.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Index Fungorum 2016
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2016.07.28.).
2019.08.29 Ausztria, Obergail közelében Fotó: Kristó Judit levelezőnk | 2019.08.29 Ausztria, Obergail közelében Fotó: Kristó Judit levelezőnk | 2019.08.25 Ausztria, Obergail közelében Fotó: Kristó Judit levelezőnk |
2016.07.23 Zempléni hg., Újhuta Gyűjtő: Haász Viktória, határozás: Albert László, fotó: Szűcs Béla |