Ez a gomba ehető.
Syn.: Entoloma sepium, rózsa döggomba
Kalap: 3-10 cm széles, piszkosfehéres, szürkésfehér, nedvesen kissé sötétebb, selymesen fénylő.
Lemezek: fehéresek, majd rózsásak, foggal tönkhöz nőttek.
Tönk: fehéres, szálas, kissé barnuló.
Hús: fehér, a tönkben a kukacrágások helyén kissé vörösödő; az ép gomba gyümölcsillatú lehet, megvágva lisztszagú; liszt ízű.
Spóra: spórapora rózsás, spórája szögletes, 7,5-10 x 7-9 µm.
Előfordulás: V-VI; rózsafélék alatt, hazánkban gyakori.
Étkezési érték: Ehető, de összetéveszthetősége miatt csak májusban gyűjtsük! (!!!)
Hasonló fajok: nagy döggomba (mérgező); tövisaljagomba (ehető).
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve (2008)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2015.01.26.).
2014.04.26 Miskolc, Biotermék seregszemle Fotó: Szűcs Béla |