EZ A GOMBA MÉRGEZŐ!
Kalap: 1-4 cm széles, okker-, hús-, vagy sötét vörösbarna, közepe néha csaknem feketésbarna.
Lemezek: éretten húsbarnásak, élük világosabb, nem könnyezők.
Tönk: fehéres, végig szálas-korpás; gyengén kakaóillatú, megvágva retekszagú; keserű ízű.
Spóra: mandula formájú, felülete szemcsés, mérete 11-14(15) x 6,5-7,5(8,5) µm, KOH-ra a spórafal legkülső rétege részlegesen leoldódik.
Előfordulás: IX-XI; nedves lomberdőkben, nedves ligeterdőkben, főként nyár és fűz alatt terem; hazánkban ritka gombafaj.
Étkezési érték: ismeretlen, feltehetően enyhén mérgező.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2014.11.23.).
2014.10.04 Miskolc, Pannon-tenger Múzeum gombakiállítás Fotó: Szűcs Béla, határozás: Bathó Attila |