Ez a gomba ehető.
Syn.: Vörösfehér galambgomba
Kalap: robusztus és húsos kalapja 5-12 cm átmérőjű. Fiatalon domború, idősödve a közepe bemélyed. A kalap széle enyhén hullámos. A kalap középpontja krémfehér, a széle felé rózsaszín, piros, bordó színátmenetek láthatók. A kalap nedves időben fényes, száraz időben matt.
Lemezek: fiatalon sárgás krémszínűek, idősödve sárgás okker színűek, sűrűk, merevek, de törékenyek.
Tönk: hengeres, rövid, kemény, finoman ráncos, fehér.
Hús: kemény és tömör, fehér színű, édes ízű, kellemes illatú.
Élőhely: lombos fák, elsősorban tölgy alatt.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: http://micoex.org/content/view/568/
Guillaume Eyssartier-Pierre Roux: Le guide des champignons France et Europe
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján összeállította: Szilvásy Edit (2014.06.17).
2023.07.01 Szentlélek, XII. MIGE Szakmai Nap Fotó: Szűcs Béla | 2017.08.21 Erdély, Bálványos Fotó: Szűcs Béla, hat.: Pál-Fám Ferenc, Benedek Lajos | 2014.06.17 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2014.06.17 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.06.17 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.06.17 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |