Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 4-12 cm átmérőjű, oválisból tompán púpos, később ellaposodó, fiatalon nemezes, később a közepén aprón pikkelyes és a pereme felé sugarasan szálas, kékesszürke, barnásszürke, néha olív árnyalatú, a közepén gyakran szürke burokfolttal.
Lemezek: szélesek, a tönknél felkanyarodók, szabadon állók, fehérből húsrózsásra öregedők, fehéren pillás lemezélűek.
Tönk: 4-10 x 0,5 – 1,5 cm, fehér színű, hamvas, korpás felületű, a tövénél szürkés, szürkésbarna, elálló bocskorral.
Hús: puha, vizenyős állagú, fehéres, a kalapbőr alatt szürkés színű, fanyar ízű, muskátli szagú.
Termőhely: lombos fák, bükk, tölgy, gyertyán korhadó faanyagán (optimális és végfázisban), üde, nyirkos részeken.
Ritka, védelemre javasolt.
Forrás: Mikológiai Közlemények
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2013.07.06 Hollóstető, Szakmai Találkozó Fotó: Szűcs Béla | 2013.07.06 Hollóstető, Szakmai Találkozó Fotó: Szilvásy Edit | 2013.07.06 Hollóstető, Szakmai Találkozó Fotó: Szilvásy Edit |