Ez a gomba ehető.
Syn.: Boletinus cavipes, csöves tinóru, csövestönkű tinóru
Kalap: 5-10(15) cm átmérőjű, domború, púpos középpel, esetleg tompa kúp alakú, széle sokáig begöngyölt, cafatos, fehéres burokmaradványokkal, felszíne száraz, sugarasan szálas vagy pikkelyes- pelyhes, színe narancsbarna vagy aranybarna, esetleg rozsdabarna, lehet aranysárga is (var. aureus Rolland).
Tráma, termőréteg: keskeny, lefutó, a pórusok tágak, szabálytalanul hosszúkás keresztmetszetűek, élénk sárgából idővel olívzöldre változnak.
Tönk: szabálytalanul hengeres, üreges, 3-7 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, felszíne sárga alapon barnás szálazottsággal, pikkelyezettséggel gallér szabálytalan, hártyás, fehéres.
Hús: puha, sárgás, íz és szag nem jellegzetes.
Termőhely és idő: domb- és hegyvidéki faj, kizárólag vörösfenyővel mikorrhizás, nyáron és ősszel.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.10.05 Kétvölgy Fotó: Borsicki Imre levelezőnk | 2014.10.05 Kétvölgy Fotó: Borsicki Imre levelezőnk | 2014.10.05 Kétvölgy Fotó: Borsicki Imre levelezőnk |
2014.08.02 Zempléni-hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla | 2014.08.02 Huták Fotó: Koscsó János | 2007.10.08 Apátistvánfalva Fotó: Lukács Zoltán |