Ez a gomba ehető.
Syn.: Gomphidius rutilus, Gomphidius viscidus, narancsszínű nyirokgomba
Kalap: 4-10 cm átmérőjű, púpos, domború, majd ellaposodik, közepén púpos marad. Rézvörös, narancsbarnás, nedvesen tapadós, szárazon fénylő, felülete csupasz.
Lemezek: mélyen lefutók, ritkán állók, vastagok. Rózsás okker, narancsos színűek, majd bíborbarnák, végül feketésbarnák lesznek.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, alul elvékonyodó, orsószerű, kalapszínű, de a töve sárga. A fiatal gombánál a kalap szélét pókhálószerű részleges burok köti össze a tönkkel, mely később elszakad, és egy szálas gallérzóna alakul ki.
Hús: vastag, rugalmas, narancsos vagy rézvörös, a tönk aljában élénksárga, a rágásnyomokban lilásvörös, szaga gyümölcsszerű, íze kissé fanyar.
Előfordulás: júliustól decemberig, kéttűs fenyők (erdei és feketefenyő) alatt növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, elkészítve lilásvörössé válik. (!!!)
Megjegyzés: a nem ehető nyálkástönkű pókhálósgombával és az ehető barna nyálkásgombával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.10.04 Bükk, Felsőtárkány Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | 2014.10.04 Bükk, Felsőtárkány Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | 2014.10.04 Bükk, Felsőtárkány Fotó: Hendrik Péter levelezőnk |
2012.10.14 Bükk, Sebes-víz Fotó: Magyar Józsefné | 2012.10.14 Bükk, Sebes-víz Fotó: Magyar Józsefné | 2012.10.12 Pécel Fotó: Bodnár Péter levelezőnk |
2012.10.12 Pécel Fotó: Bodnár Péter levelezőnk | 2012.10.12 Pécel Fotó: Bodnár Péter levelezőnk | 2012.08.05 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné |
2010.08.07 Bükk, Bükkszentkereszt Fotó: Magyar Józsefné | 2008.07.29 Bükk, Dorongós Fotó: Hodobay Mária | 2007.09.22 Ispánk Fotó: Szűcs Béla |
2007.09.09 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.22 Cserehát Fotó: Szűcs Béla | 2006.08.24 Miskolc-Csanyik Fotó: Hodobay Mária |