Ez a gomba ehető.
Kalap: 3-6(10) cm széles, tégla-, narancsvörös, közepe narancssárgára kifakul, felülete idővel fénytelenné válik, széle bordás is lehet.
Lemezek: először fehéres-krémszínűek, majd sárgásak, élük néha a kalap széle felé vöröses.
Tönk: hófehér, ritkán az alja felé halványrózsás árnyalattal.
Hús: fehér, elég kemény, enyhe ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, lomb- és vegyeserdőben, különböző talajokon, hazánkban nem gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de ritkasága miatt ne gyűjtsük, kíméljük! (!!!)
Hasonló fajok: lápi galambgomba, a hánytató galambgomba és rokonai, csípős ízűek.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Magyar Józsefné |