Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Cortinarius volvatus s. auct.
Termőtest: a gomba fehéres-krémszínű általános burka növekedésekor szétreped és fehéres, majd okkerbarna maradványai a kalap kékeslila, szürkésibolya színű, tapadós bőrén maradnak, míg többi része a tönk alján, a peremes gumót veszi körül. Ez néhány karéjjal a tönkre tapadó, ritkán széthajló, hártyás bocskort hoz létre.
Kalap: felülete kezdetben ragadós/nyálkás, később tapadós, majd kiszáradó, jellegzetesen benőtten szálas, széle sokáig begöngyölt, kifejlődve is aláhajlik, kékeslila színű, idős korban okkerbarna árnyalatú lesz.
Lemezek: először kékeslilásak, majd rozsdabarnák.
Tönk: az élénk rozsdabarna spórapor a szálas felszínű, kékes, ibolyáslila tönköt színezheti.
Hús: íze enyhe, szaga alig érezhető, halvány, ibolyáslila árnyalatú fehér, szürkésfehér színű.
Előfordulás: egyesével vagy többedmagával terem lombos erdőben.
Étkezési érték: nem ehető, ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén.
Forrás: Rimóczi - Gombaválogató 3.
Kiegészítette: Dima Bálint.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.22 Zempléni-hegység, Erdőbénye Fotó: Magyar Józsefné, határozás Dima Bálint | 2012.10.22 Zempléni-hegység, Erdőbénye Fotó: Magyar Józsefné, határozás Dima Bálint | 2012.10.22 Zempléni-hegység, Erdőbénye Fotó: Magyar Józsefné, határozás Dima Bálint |