Ez a gomba ehető.
Kalap: 3-8 cm széles, húsos, fehéres vagy halvány okkeres, nyomásra barnán foltosodik, felülete tapadós-ragadós.
Lemezek: szabadon állók, halvány krémszínűek.
Tönk: a szálas-pelyhes gallérzóna felett fehéres, alatt sűrűn álló, gyakran övekbe rendezett barnás pikkelykék borítják.
Hús: erős, édeskés szagú.
Spóra: elliptikus, 4-5 x 2-3 µm, csirapórusa nincs, spórapora fehér, nem amiloid. A lemeztráma szabályos.
Előfordulás: júliustól októberig, meszes talajú erdőkben, füves helyeken; hazánkban elég ritka. Szaprotróf faj.
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén. (!!!)
Megjegyzés: a Chamaemyces nemzetség rokonai a Lepiota- és Limacella-fajok. Közöttük a foltosodó őzlábgomba jelentheti az átmenetet.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján átírta: Szűcs Béla (2017.07.25).
2023.08.23 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit | 2023.08.23 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit | 2023.08.23 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit |
2023.08.23 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit | 2023.08.20 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Császárné Erdélyi Katalin | 2022.10.19 Kiskunhalas Fotó: Kovács Enikő Éva levelezőnk |
2022.09.23 Kiskunhalas Fotó: Kovács Enikő Éva levelezőnk | 2017.06.07 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk | 2017.06.07 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk |
2017.05.20 Székelyudvarhely Fotó: Bodó Gyula levelezőnk | 2017.05.20 Székelyudvarhely Fotó: Bodó Gyula levelezőnk | 2017.05.20 Székelyudvarhely Fotó: Bodó Gyula levelezőnk |
2015.09.24 Székelyudvarhely Fotó: Bodó Gyula levelezőnk | 2015.09.24 Székelyudvarhely Fotó: Bodó Gyula levelezőnk | 2015.09.24 Székelyudvarhely Fotó: Bodó Gyula levelezőnk |