Termőtest: kezdetben csésze alakú, 0,5-1,5 cm átmérőjű, majd idősödve ellaposodik. Belső felülete sima, barnás-narancsos, narancsos vörös, külső felülete kissé sötétebb színű. Nyéllel kapcsolódik az aljzathoz.
Nyél: Vékony, változó hosszúságú, a csészénél sötétebb színű, sima felületű. Az aljzatba ágyazódó, feketés színű sztrómából nő ki.
Hús: szívós.
Előfordulás: a gomba korhadékbontó tömlősgomba. Leggyakrabban tölgyfaerdők lehullott gallyain található, főleg ősszel, tél kezdetén, de megtalálható mogyoró (Corylus avellana) és nyír (Betula pendula) lehullott gallyain is.
Spóra: 14-18 x 3.5-6 µm, 3-5 szeptumra osztott, sima felületű. Végei kerekek, és kis gömb alakú konídiumok „bimbóznak” rajta.
Étkezési érték: nem ehető gomba.
Forrás: Marcel Bon: Champignons de France et d'Europe occidentale
http://de.wikipedia.org/wiki/Harter_Stromabecherling
http://www.rogersmushrooms.com/gallery/DisplayBlock~bid~6751~gid~~source~gallerydefault.asp
2018.12.10 Kelemér, mogyorósban Fotó: Szilvásy Edit | 2018.12.10 Kelemér, mogyorósban Fotó: Szilvásy Edit | 2018.12.10 Kelemér, mogyorósban Fotó: Szilvásy Edit |
2018.12.10 Kelemér, mogyorósban Fotó: Szilvásy Edit | 2012.10.06 Cserehát, Ragály Fotó: Szilvásy Edit | 2012.10.06 Cserehát, Ragály Fotó: Szilvásy Edit |
2011.12.10 Bükk, Miskolc-Tapolca Fotó: Szilvásy Edit | 2011.12.10 Bükk, Miskolc-Tapolca Fotó: Szilvásy Edit | 2011.12.10 Bükk, Miskolc-Tapolca Fotó: Magyar Józsefné |
Spórafotó: Szilvásy Edit |