Ez a gomba ehető.
Syn.: Bársonyos rókagomba, vöröses rókagomba
Kalap: 2-5 cm széles, fiatalon enyhén domború, majd tölcséressé válik, szélén hullámos. Kezdetben felszíne kissé bársonyos, később viszont csupasz lesz. Szélén sárgásnarancs, közepén narancsvöröses színű.
Termőréteg: ráncai a tönkre hosszan lefutók, vastagok, tompa élűek és villásan elágazók. Narancsrózsásak, éretten narancsos krémszínűek.
Tönk: 2-4 cm magas, 0,5-0,8 cm vastag, kemény, tömör, idős korban üreges. A kalaphoz hasonló színű vagy világosabb.
Hús: vékony, szálas és kissé törékeny, a kalapban világos narancsszínű, a tönkben sárgás, kissé gyümölcsszagú, íze savanykás és valamelyest csípős.
Előfordulás: júniustól októberig bükk- és tölgyfák alatt, savanyú talajon terem. A domb- és hegyvidékeken fordul elő. Hazánkban nagyon ritka faj.
Étkezési érték: ehető, de ritkasága miatt védelmet érdemel. (!!!)
Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Herczeg Tímea levelezőnk | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Zygmunt Augustowski | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |