MIGE
2021. május 07.
Gizella

Deformitások, paraziták

Szerkeszti: Szűcs Béla

 

Gombászás közben gyakran találkozunk olyan nagygomba példányokkal, amelyek feltűnően másként néznek ki, mint „szokványos” társaik. A nagyon sokféle elszíneződés, alakváltozás, „gombán gomba” jelenség rendszerint felkelti a gyűjtők figyelmét, szeretnénk tudni, mit is látunk, mi miért van úgy? Ritkán kapunk választ kérdéseinkre, vagy legalábbis sokat kell keresgélnünk utána.

A 2014. év gombabősége közben még inkább előtérbe kerültek ezek a jelenségek. Honlapunkon arra vállalkozunk most - egyelőre kísérleti jelleggel-, hogy megpróbáljuk összegyűjteni a gyakoribb, vagy leginkább szembeötlő rendellenességeket és választ találni kérdéseinkre. Az eddig összegyűlt néhány fotóval nyitottam egy „Deformitások, paraziták” megnevezésű albumot a honlap „Egyéni túrák” albumán belül. A feltett fotókon látható elváltozásokkal kapcsolatban az albumban csak jelzés szinten van lehetőség szöveges megjegyzésekre, ezért itt, az albumhoz kapcsolódó „Beszámoló”-ban kerül erre sor.

 

Kérem látogatóinkat, hogy küldjenek témába vágó felvételeket, jó minőségű fotóikkal bővítsük tovább a furcsaságok körét! Egyúttal segítséget is kérek az album sorszámozott fotóin látható parazita gombák, baktériumok, ki tudja még mik meghatározásához, a jelenségek magyarázatához! Fotókat, szöveges küldeményeket az oldbela@gmail.com címre várok (fotóknál fajnevek, helyszín, fotózás ideje, fotós neve megjelölésével; szöveges információknál a – lehetőleg írásos vagy netes – forrás feltüntetésével).

 

Indulásként leírok annyit, amennyire pillanatnyi ismereteimből telik. Ez messze nem lesz teljes, esetenként hibák is becsúszhatnak, de bízom benne, hogy idővel hasznos és érdekes gyűjteményt fogunk tudni kialakítani!

 

Indulásként (2014.12.22.) ilyesféleképpen gondolom:

 

 

001- sorszámú képek:

Serratia sp. - baktérium faj

Többféle kalapos gomba faj termőtestét megtámadja. Hideg időben jellegzetes vörös elszíneződést okoz a kalap felületén és húsában is. Pigmentjük a vörös prodogiozin, vízben nem oldódik.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Serratia

A fajhatározáshoz segítséget nyújtott: Fedor Ilona, Siller Irén.

 

020, 021- sorszámú képek:

Spinellus fusiger - járomspórás gombafaj, leginkább a kígyógombák jellegzetes élősködője, de más fajokon is előfordul. Átszövi a gomba kalapját, majd hosszú egyenes szálakon pontszerű képződményben végződő „gombostűk” tömegét fejleszti. A gömböcskék spóratartó tokok, eleinte feketék, majd a spórák beérésével színesek lesznek.

Forrás: https://www.morebooks.de/store/hu/book/spinellus-fusiger/isbn/978-613-7-95203-0

A fajhatározáshoz segítséget nyújtott: Szilvásy Edit

 

030- sorszámú képek:

Annyi biztos, hogy gombák. Azonosításuknak még egyáltalán nem tudtam utánanézni.

 

040- sorszámú képek:

Számomra szintén ismeretlen élősködő gomba. Rendkívül magas páratartalmú időjárási körülmények között találtam – hamarabb pusztult el a piruló galóca, mint amilyen gyorsan a férgek el szoktak bánni velük.

 

050- sorszámú képek:

Valamilyen penészgombának gondolom.

 

060- sorszámú képek:

Szintén penészgomba – ezekkel még sok bajunk lesz, látom.

 

070, 071, 072- sorszámú képek:

Mycogone rosea – tömlősgomba faj. Antibiotikumok készítésével kapcsolatban találtam róla adatokat a neten. Rózsaszín penészgombaként is emlegetik, a császárgalócán kívül más fajokat is fertőz.

A fajhatározáshoz segítséget nyújtott: Szilvásy Edit

 

080- sorszámú képek:

Hypomyces lateritius (Peckiella deformáns). Peckiella néven még a „700 Pilze” című könyvben találkoztam vele, ami ezek szerint már nem időszerű. A tejelőgombákat parazitálja, én eddig mindig ízletes rizikén találtam. A gomba vaskosabb, egyben gyűrtebb lesz tőle, húsa kemény, tömör, a lemezek nem tudnak kifejlődni, helyükön fehér bevonat fedi a kalap termőrétegét. Állítólag ehető marad a fertőzött gomba, de nekem nincs kedvem kipróbálni...

Forrás: http://www.micoponte.it/SchedeFunghi/Lactarius_deliciosus.html

 

090- sorszámú képek:

Helminthosphaeria clavariarum - tömlősgomba faj. Elsősorban korallgombákon található, közülük is a fésűs- és a szürke korallgombán. Bakonybélen 2014. őszén a bükkösökben helyenként tömegesen növő szürke korallgombák szinte minden példánya fertőzött volt.

A H. clavariarum a korall alapjától terjed fölfelé, a szürkülés-feketedés mértéke jól jelzi útját. A bevonat alatt jól láthatóak a peritéciumok csomócskái. Ősszel, nagyon vizes időben nő.

Forrás: http://www.mushroomexpert.com/clavulina_cristata.html

              http://www.actafungorum.org/actaforum/viewtopic.php?t=6779

A fajhatározáshoz segítséget nyújtott: Lukács Zoltán

 

100- sorszámú képek:

Ismeretlen eredetű deformitás.

 

110- sorszámú képek:

Psathyrella epimyces  - porhanyósgomba faj, melyről Dr. Jancsó Gábor a gyapjas tintagomba parazitálásával kapcsolatban ezt írja:

"A Psathyrella epimyces ... a feltételezések szerint inhibitoranyagok kibocsátásával képes meggátolni a gyapjas tintagomba autolízisét (saját termőtestének lebontását) előidéző enzimek működését. Ily módon a parazita gomba az áldozat termőtestét hosszabb ideig tudja táplálékként használni. A megtámadott gomba termőteste furcsa alakzatot vesz fel, továbbra is képez ugyan spórákat, de nem tudja azokat kibocsátani."

Forrás: Dr. Jancsó Gábor - Búcsú az Év gombájától, a gyapjas tintagombától - Magyar Gombász 2009. 7.évfolyam 26. szám 10. oldal

 

800- sorszámú képek

Gombák, amelyeknek nem tudni okát , miért néznek úgy ki, ahogy...

 

 

900- sorszámú képek:

Időjárási körülmények, hirtelen mikroklíma változások következtében a gombák tönkje, kalapja, esetleg más részei is felszakadoznak, repedeznek, stb…

 

901-902 sorszámú képek:

A Daedalea quercina (labirintustapló) némely példányának felső része hideg hatására lilásra színeződik, míg a termőréteg változatlan marad. Okát egyelőre keressük.