MIGE
2024. március 01.
Albin

Előadásunk Kazincbarcikán az Egressy Béni Könyvtárban

 

Még a múlt évi Kocsonyafesztiválon ismerkedtünk össze Szécsy Vilmával, az Ideál Életforma Népfőiskola Közhasznú Egyesület elnökével. Azzal kereste meg egyesületünket, hogy régen szeretne egy olyan szervezett képzést rendezni Kazincbarcika és környéke lakosainak, amelynek révén valamelyes gombaismereti szaktudásra is szert tehetnének az egyébként gyakran gombászó helybeliek. Vázoltuk lehetőségeinket és abban maradtunk, hogy megpróbálja felkutatni azokat a helyi lehetőségeket, melyek révén a lakosság számára elérhető áron meg tudnánk tartani egy alapfokú, vagy érdeklődés esetén akár egy középfokú gombaismerői tanfolyamot.

 

Most került sor rá, hogy a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Önkormányzati Kistérségi Társulás 37 helységének megjelent képviselői előtt az Egressy Béni Könyvtár, Művelődési és Sportközpont Klubtermében megtarthattuk konkrétumokat tartalmazó tájékoztató előadásunkat.

Béres János elnökünk röviden ismertette egyesületünk történetét, tevékenységünket, eredményeinket.

Dr. Rémiás Tibor, egyesületünk titkára először a gombákkal kapcsolatos alapvető tudnivalókból ragadott ki néhány érdekes részletet, majd ismertette, hogy melyik tanfolyami formában konkrétan milyen ismeretekre lehet szert tenni, milyen feltételek között és mindez mire képesít és jogosít.

 

Amíg a résztvevők tanulmányozták az írásban is kézbe adott tanfolyami hirdetményünket, Szűcs Béla tagjaink fotóinak felhasználásával projektoros vetítésen mutatta be gazdag gombavilágunk legszebb, legérdekesebb fajait, kiemelve néhány nem közismert élettani sajátosságukat is.

 

A résztvevők elsősorban az alapfokú gombaismerői tanfolyam iránt mutattak érdeklődést, 10 fő már ott helyben jelezte részvételi szándékát. Mivel a szervezés java még hátra van, mutatkozik némi remény rá, hogy összejön a tanfolyam elindításához szükséges 20 fő jelentkező, jó esetben több is. Jelentős lépés lenne, ha sikerülne ezen a gombatermésben általában gazdag vidéken elvetni a korszerű ismeretek iránti igényt, elősegítve ezzel ember és természet harmonikus együttélésének megvalósulását is.

 

Szűcs Béla