MIGE
2024. április 12.
Gyula

Dr. Rimóczi Imre előadása egyesületünknél

(Szűcs Béla írása)

 

A hosszú kiállítási szezon végére bizony elfáradtak egyesületünk legaktívabb tagjai. Mindenki szinte jutalomnak érezte, amikor megtudtuk, hogy egyesületi elnökünknek sikerült beszerveznie Dr. Rimóczi Imrét egy november 7.-én nálunk tartandó előadásra, amelynek címe: Élő örökségünk értékei a növényvilágban illetve a nagygombák világában.

Aztán amikor jött az értesítés, hogy lehetőleg vigyünk gombákat is, mert Rimóczi úr határozási gyakorlatot is fog tartani, végképp belelkesedtünk. Annyira, hogy teljesen megfeledkeztünk a munkaterv szerinti november 6.-i túránkról. Akik tudtak, mentek a saját kedvenc lelőhelyeikre, hogy biztosan legyen mit felmutatni a fagyos időjárási körülmények között is. A túravezető, Dr. Bauerné Pannika azért végigjárta férjével a kijelölt útvonalat, a Csanyik völgyet, ahol még ilyenkor is lehet számítani valamire. Figyelmetlenségünkért én kérek elnézést!

Amikor 7.-én beléptem az előadóterembe, a hosszú elnöki asztal úgy tele volt pakolva gombás tálcákkal, hogy az előadónak csak a végén jutott hely. Hodobay Marika egyedül több mint harminc fajt hozott Bükkszentlászlóról, de Béres János, Pannika és a többiek is hozzájárultak az anyag gazdagságához. Gyülekezett a hallgatóság is: régen látott egyesületi tagok, rokonok, szomszédok, más egyesületek tagjai, futtában elkapott érdeklődők - szép számmal összejöttünk. És persze ha már ki voltak pakolva a gombák, előzetes szemlét is tartottunk.

Rimóczi úr első szavai után hamar kiderült, hogy nem fogunk unatkozni. Lendületes, impulzív előadásmódja senkit nem hagyott hidegen, a téma pedig egyébként is elevenünkbe vág. Természetes környezetünk, ezen belül a növények, gombák ismerete, másokkal való megismertetése, megóvása mindannyiunk szívügye.

A diavetítésen bemutatott ritkaságok, a felvételek színvonala nagy tetszést aratott. Az ezt követő dedikáláson elsősorban egyesületi könyveinket hoztuk elő, de azért néhányan saját példányainkkal is odasomfordáltunk. Sokan most találkoztunk először személyesen Rimóczi úrral, nem hagyhattuk ki ezt a lehetőséget. Sokáig nem időzhettünk vele, mert társaink közben a gombák körül gyülekeztek, és vendégünk is egyre gyakrabban pillantott arrafelé.

A gombahatározás igazi csemegének bizonyult. Rimóczi úr segédeszközök nélkül igyekezett a rendelkezésre álló rövid idő alatt meghatározni az egyes fajok nevét, leírhatatlan mimikával kisérve a folyamatot. Legtöbbjük nem okozott nagy problémát, de azért akadt olyan faj is, ahol a szemrevételezés mellett a szaglásra és ízlelésre is sor került. Ez utóbbit persze senkinek nem ajánljuk követendő példaként, mert kevésbé óvatos és járatos ember könnyen pórul járhat vele.

Sajnos az időből hamarabb kifogytunk, mint a gombákból. A kirakott 45 tálca tartalmából mintegy tízre nem került már sor. Kérjük a lelkes gyűjtők megértését!

Mindent egybevetve: szép délutánunk volt. Reméljük, találkozunk még tevékenységünk során!