MIGE
2024. február 22.
Gerzson

Hercegkúton jártunk

(Szűcs Béla)

 

 A Zempléni Gombász Egyesület meghívására Pelles Jánossal együtt elmentünk a Hercegkút Napja alkalmából rendezett gombabemutatóra, egy kicsit segíteni, egy kicsit kikapcsolódni. Mindkettő sikerült.

A hangulatos rendezvényről készült fotósorozat mellé azt hiszem, nem sok kommentár szükséges. Kőszeginé Tóth Judit, a Zempléni Gombász Egyesület titkára a következő sorokkal értékelte a napot:

 

"Kedves Gombászok!
 
A "nincs egy gomba se" idővel dacolva közösen kisebb csodát tettünk, amikor szombaton Hercegkút Napjára 71 beazonosított friss gombát (fajt - szerk.) tudtunk kiállítani. Mindez köszönhető a népes gyűjtőknek és a két miskolci gombászbarátunknak Pelles Jánosnak és Szűcs Bélának, akik a fajmeghatározásban és az ismeretterjesztésben nyújtottak megfizethetetlen segítséget. Hálásak vagyunk.
A szép számú résztvevők nevében elmondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat. Figyelemre méltó és tanulságos a falu lakosságának vendégszerető gondoskodása, szívélyessége, kedvessége, érdeklődése, példamutató összetartása. Köszönettel tartozunk a falu vezetésének a lehetőségért, a finom ebédért, ellátásért, kiemelten a hercegkúti tagjainknak Rák Józsefnek, Göncfalvi Jánosnak, Winkler Józsefnek  a meghívásért, a túra vezetéséért, a pincelátogatásokért...
Ha lesz, jövőre is szívesen megyünk:-))

Hegyessy Gábor és az egyesület képei:
http://hercegkutnapja09.zge.fotoalbum.hu/"

 

Hab a tortán, hogy Judit egy olyan pöfetegfélét is hozott a bemutatóra, amilyenről eddig nem is hallottunk, de mások sem sokat. Latin nevét is felkutatta: Bovista acuminata, azaz "hegyesedö" sötétedöpöfeteg. A magyar név nem hivatalos, olyan nincs még neki. A fotók között megnézhető és be fogjuk tenni a fajlistánkba is.

Soha rosszabb napot!