MIGE
2024. április 23.
Béla

Bükkszentlászló-Lillafüred túra - 2005. 07. 03.

(Béres János írása)

 

A 2005. július 03.-i gyűjtőtúránk eredetileg tervezett útvonala Bükkszentlászló - Nagykőmázsa - Komlóstető volt. A szárazság miatt ezt menet közben Bükkszentlászló - Fehérkőlápa - Lillafüredre módosítottuk. Az Újgyőri Főtérről induló autóbusszal utaztunk fel a bükkszentlászlói végállomásra. A szokásos létszámellenőrzés szerint a túrán 5 fő egyesületi tagunk és 1 fő külső érdeklődő vett részt:

Pelles János elnök
Pásztor Zsoltné
Vadán László
Kóta Lajos
Béres János
Simcsik László vendégünk

A községből indulva először a Kaán Károly forráshoz vezető út két oldalát, majd a forrás környékét néztük át. Sajnos a szárazság miatt csak néhány gombafajt találtunk. Következő állomásunk Fehérkőlápa felső része, valamint a turistaház környéke volt. Itt már fajokban gazdagabb volt a gyűjteményünk, és már rókagomba is került a kosárba.

Innen a sísánc környékére, majd a lillafüredi farakodó felé vitt az utunk. Ezekben a bükkösökben és az utak mentén, az időjárást figyelembe véve, már elfogadható gombapopulációt találtunk. Itt már jutott mindenki kosarába rókagomba és vargánya is, de több, érdekes, ritkább előfordulású gombát is találtunk. Így csoportos pereszkét , sárga kérészgombát , a nagy őzlábgomba zöldülő változatát .

A tervezett gyűjtőtúra a változtatások miatt a nehezebb terepen kissé fárasztóbban alakult, de sikeresnek mondható. Összesen 21 gombafaj példányait sikerült megtalálnunk. A mellékelt fajlista a bejárt területek fontosabb gombafajait tartalmazza.