MIGE
2024. április 12.
Gyula

Fotósszemmel a Föld Napja idején - válogatás egyéni túráink képeiből

Összeállította: Szűcs Béla

 

A Föld Napja (április 22) köré egész rendezvényhetet szerveztek különféle civil szervezetek. A Miskolci Gombász Egyesület is részt vett a Herman Ottó emlékházban, Lillafüreden kisiskolásoknak rendezett játékos vetélkedőn és egy gombabemutatóval is a Biopiacon. Dehát ez csak két nap - az idő jó, sokan is vagyunk, ki-ki szétnézett egyéni túrákon is.

 

Mivel az ilyenkor szokásos tövisaljagomba és májusi pereszke a tartós szárazság miatt nem jött elő, gyakran túrázó tagjaink fotózták azt, amire lehetőség volt: a tavasz ezernyi szépségét, az éledő és a meleg miatt korán nyíló természet virágait, rovarokat, madarakat, hüllőket. Még gombát is sikerült találni, ha nem is a keresett fajokat. Nem bosszankodunk, mert valamennyien úgy vagyunk a gombákkal, hogy azok is a természet részei, és ha éppen hiányoznak, a természet más szépségei kárpótolnak érte.

 

Hodobay Marika és társai Bükkszentkereszt környékén, Tapolcán és a kedvenc Csereháton barangoltak, Kaposvári Laci családi túrákon a Csanyikban, a Molnár-szikla környékén, a Szeleta-tetőn tanítgatja fiát a természetfotózás alapjaira, Magyar Józsefné Valika csak szebbnél szebb fotóit küldi, sosem tudom, merre jár. Én Béres Jánossal és Kecskés Bélával a Zempléni Gombász Egyesület meghívásának tettem eleget, tanulságos és meglepetéseket hozó sétával a Holt-Bodrog partján. A fotók sorát Várhidy Zsuzsanna kivételesen szerencsés felvételével zártam - nem tagunk, de régi kedves gombásztársunk.

 

Hiányoltam Tóthné Palitz Noémi, Koscsó János és nem utolsó sorban Faller István jelentkezését, a régi stabil fotósgárdából. Biztosan más fontos dolguk akadt - remélem, legközelebbi válogatásunkban az ő képeik is szerepelhetnek. És remélem, hogy lassanként felzárkóznak közénk azok a tagtársak is, akik gyakran túráznak és fotóznak is, csak még nem akar engedelmeskedni az a fránya gép!

 

További szép tavaszt, gombát hozó lágy esőket, szép fotókat ihlető pillanatokat kívánok mindenkinek!