MIGE
2024. április 20.
Tivadar

Tanfolyami terepgyakorlat a Hoór-völgyben

2023.07.09 

 

Nagyon szerettem volna azt írni, hogy ismét egy sikeres, gombákban bővelkedő túrán vettünk részt. Sajnos ez nem lenne teljesen igaz.

Az időjárás kedvezőnek látszott, bőven estek esők. Megbízhatónak tűnő információk szóltak arról, hogy a Hoór-völgyben beindultak a gombák. Nem jött össze.

Igaz, a fajlistánkban végül 62 gombafajt tudtunk szerepeltetni, de a mennyiség! Néhány darabos előfordulású fajok. Ez van.

 

Azért tanulmányi szempontból  tulajdonképpen hasznos volt a kiruccanás. Gyakorolhattuk a korábban már talált fajok felismerését, és voltak újabbak is, köztük nagyon fontosak.

Először láttak a tanfolyami hallgatók sárga gerebent, gyöngyös tejelőgombát, kenyérgombákat, begöngyöltszélű cölöpgombát, cifra korallgombát, agancsgombákat, na és sokféle galambgombát.

Rókagomba csak mutatóban volt, vargányáról legtöbben csak álmodoztak, még keserűgombát sem lehetett nagy mennyiségben szedni.  Nem tudtam gyilkos galócát és nagy döggombát sem mutatni. Mintha aludna az erdő, várna valamire - legalábbis  gombatermés tekintetében.

 

A legfőbb vigasz ilyenkor, hogy meg kell ismerni az erdőt ebben az állapotában is. Voltak már sokkal rosszabb nyár eleji szezonok is - és remélhetőleg lesznek még gombákban bővelkedő őszi hónapjaink!

 

Szűcs Béla