MIGE
2024. április 23.
Béla

Pereszkevadászat a Taktaközben

 

Sziasztok!

Vasárnap került sor az év utolsó előtti egyesületi túrájára Tiszalúc környékén, Béres János vezetésével. Nagy izgalommal és üres kosarakkal készültünk erre a gyűjtésre is. 7 vendéggel együtt összesen 14-en vágtunk neki a pereszkevadászatnak, 2 vendégünk a határ túloldaláról, Gömörhosszúszóról érkezett hozzánk.

 
Ahogy kiszálltunk a kocsikból, ködbe burkolózó vidék fogadott bennünket. A már rituálisnak számító teázást és a jelenléti ív aláírását követően a harmatos-deres fűben indultunk útnak.

Viszonylag hamar szétszakadozott a társaság. A fehérségben nagyon kellett figyelni, hogy az élen, majd az előttünk járók hol is tartanak éppen, melyik a helyes irány a nagy pusztaságban. Bolyongtunk sokat, de közben csak keveset kellett hajolnunk.

Lassan megszűnt a köd és előbukkant a kék ég, majd a napsugarak is megjelentek. Közben a magasban madarak szálltak társalogva. Mi pedig egyre többet hajoltunk, csipegettük a gombákat. Több boszorkánykörbe és folyásba is belefutottunk, melyek közül a legnagyobb úgy 8-10 méter hosszú volt és márványos pereszkék sokaságából állt. Kár, hogy nem hamarabb bukkantunk rájuk, a zömük már idős volt ahhoz, hogy a kosárba kerüljön.


Közel nyolc kilométert sétáltunk a nap folyamán. Ki több, ki kevesebb gombával térhetett haza. A tavalyi résztvevőknek sikerült teleszedniük a kosarakat, idén ez nem jött össze. De hátha majd jövőre!

Üdv:
Dia