MIGE
2024. április 23.
Béla

Sziasztok!

   

2008. április 13-a volt, vasárnap. Esőre állt az idő, mint az utóbbi pár napban mindig. Páran azonban úgy gondoltuk, hogy semmilyen időjárás nem akadályozhatja meg, hogy a Miskolci Gombász Egyesület 2008. évi ütemtervének megfelelően a Komlóstető Lomb utcából induló és Bükkszentlászlón végződő tavaszi kucsmagomba-túránkat véghezvigyük!

Végül 6-an indultunk útnak: Kóta Lajos a túravezetőnk, Kerekesné Szűcs Kati, Váradi Zsófi, Rémiás Tibi, Rozibá a Vadkan :-) s jómagam! Így utólag azt hiszem Minden Kedves Résztvevő nevében nyugodtan mondhatom, hogy valószínűleg ez volt az év egyik legizgalmasabb, kucsmagombákban viszont mindenféleképpen leggazdagabb túrája! Ez persze csak az én egyéni véleményemet tükrözi :-)!

Már az indulás is érdekesre sikerült, részemről mindenféleképpen, ugyanis szép nyugodtan végignéztem, ahogy elmegy előttem a jó előre betervezett busz! Aztán felszálltam egy ellentétes irányba tartóra, ami "nem engedett" leszállni ahol akartam, úgyhogy tovább bonyolódott a helyzet. Node végülis mindenki befutott, s kezdetét vehette ez az akkor még nem is sejtett Fantasztikus Túra!

Szerencsére a Társaság türelmesnek bizonyult, így a 9 órai kezdéstől eltekintve bevárta a következő 19-es buszt, így nagy sietve még Váradi Zsófi (hatodik, s egyben utolsó túratársként) is csatlakozott a végső csapatfelálláshoz! Sietve, mert közben mi már neki is indultunk, miközben ő felénk tartott :-)

   

Már Komlóstető belterületén meglepetésként ért engem, hogy az autóút és a kertesházak közötti megmaradt lejtős felszínen a helyiek által ültetett virágok mellett természetes módon, s ennek megfelelően nem szabályos elhelyezkedésben virágzott a tavaszi kankalin! Mikor rátértünk az "erdős" részre, akkor sajnos sok helyen a szemét, majd a tarvágás és a helyén növő vágásnövényzet (no meg persze Lajos:-) kényszerített  minket  gyorsabb tempóra, hogy minél hamarabb a háborítatlanabb rengetegben találhassuk magunkat!

     

Komlóstetőtől nem is kellett sokat gyalogolnunk (15-20 perc), hogy egy vágásnövényzet közt megbúvó kis ösvényen feljussunk a Nagyköves mészkőkibúvásokkal tarkított, védett fajok egyedeivel megtöltött lejtős sziklagyepjére!
Gyerekek! Ha Ti még láttatok szépet életetekben! Az elénk táruló látvány mámorító volt és magáért beszélt! Kék és sárga Törpe nőszirmok alkotta csoportok között elszórtan, szigetszerűen sárgállottak a Tavaszi héricsek és a Magyar zergevirág elszórt példányai! Mondanom sem kell, hogy valamennyi imént felsorolt faj védett, így kérlek Titeket, ha arra jártok, mellőzzétek a szedésüket, próbáljuk az általunk elképzelt csokrokat képek formájában hazavinni :-)! Sajnos a gombásztársaink által néhány nappal korábban látott Agárkosborral mi nem találkoztunk, de lehet hogy csak én merültem annyire bele a másik háromba, hogy nem vettem észre a negyediket :-)! Szó ami szó, ezen a helyen el is maradtam a többiektől, nem is találtam a visszavezető utat, így a kökény által is alkotott vágás eredetű cserjés részen kellett utat törnöm magamnak, hogy a hangokat követve beérjem a gondolom már türelmetlenül rám várakozó gombásztársaimat :-)!

Innen aztán kezdetét vette amiért hivatalosan jöttünk, azaz a Kucsmagomba Túra! Lajos jó előre fel is készített bennünket, hogy elsősorban a kőrisfákat keressük, esetleg még a vadcseresznyék alatt érdemes nézelődni. Nem is telt bele sok idő, hogy társaim rátaláljanak az első, Ízletes kucsmagomba példányokra. Később már találtunk Cseh kucsmagombákat is, sőt ha jól emlékszem, a túra elejétől eltekintve inkább csak ez utóbbit szedtük (találtuk) a kőrisek alatt.
Két helyen találtunk Papsapkagombát is, s nekem úgy tűnt, mintha a mérges papsapka rokonság inkább a szárazabb, napfénnyel jobban átitatott termőhelyeket kedvelte volna?! Érdekes volt számomra, hogy ahol papsapkát találtunk, ott nemigen nőtt a közelében kucsmagomba, így nem kellett félnünk (a jelenlévők alapos gombaismerete alapján amúgy sem :-), hogy esetleg ezt is, azt is egybe szedünk...

Sajnos Rémiás Tibi egy idő után (még a túra első harmadában) búcsúzni kényszerült tőlünk, mert kocsival jött, és így nem lett volna értelme Bükkszentlászlóról még visszajönnie újra a kezdőponthoz, a Komlóstető Lomb utcai buszállomáshoz. De mivel épp egy nagyon jó kucsmagomba lelőhelyen jártunk az imént, így bár egyedül, de folytatta tovább egy ideig a kucsmagombázást :-)!

Az erdőben ide-oda kanyarogtunk, úgyhogy sajnos nekem nem sok fogalmam van, hogy merre is jártunk egész pontosan, milyen útvonalon jutottunk el végül Bükkszentlászlóra, de azt hiszem a többiek ezen a téren sokkal felvilágosultabbak, így majd szolgálnak megfelelő információval a kérdést illetően :-)!

Útközben azért figyeltük (aztán már csak én figyeltem) a később felbukkanó növényeket is. Így találkoztunk a tavasszal nem virágzó, de ilyenkor leveles hajtást növesztő őszi kikericcsel, a még szintén nem virágzó, de jellegzetes örvös (egy pontból a szélrózsa minden irányába tartó) levélállásáról talán sokak által felismerhető turbánliliommal, a szintén Lajos által meghatározott még nem virágzó macskagyökérrel, s az általam hirtelen tavaszi kankalinnak vélt, de Váradi Zsófi által pontosabban meghatározott bókoló fogasírrel! Virágzott már a kék virágú indás ínfű, a liláskék virágú kerek repkény, a pirosas-kékes tavaszi lednek (gyakoribb fajok) valamint 2-3 alkalommal összefutottunk a színeváltó kutyatejjel. Találkoztunk Bükkszentlászló felett azon a cserjésedő "kaszált" gyepben valamilyen fehér virágú kőtörőfűvel is.

A túra végeztével, megérkezvén Bükkszentlászlóra, jólesett volna néhányunknak egy pohár sör, de sajnos a kocsma távolabb volt és pár perc múlva a busz is megérkezett. A sors azonban úgy akarta, hogy megihassuk azt a pohár sörünket, ugyanis a busz megállt pont a kocsma mellett úgy 10 percre, így a Több Mint Jól Sikerült Túra végeztével Rozibá, Váradi Zsófi és én megengedtünk magunknak pár percet, hogy eme isteni nedűvel öblítsük le a nap fáradalmait, de főleg a túra során sorozatosan minket ért izgalmakat!

Remélem mindenki legalább annyira jól érezte magát mint én, s akik nem voltak jelen, azoknak beszéljenek a képeink, hátha kedvet kapnak majd arra, hogy bár már nem kucsmagombára vadászva, de egyéb ízletes gombafajokat keresve nekivágjanak a Komlóstető - Bükkszentlászló útvonalnak, s finom gombákkal megrakott kosaraikkal meséljék majd el remélem hasonlóképpen élvezetes élményeiket, tapasztalataikat a Miskolci Gombász Egyesület Tisztelt Tagságának!

    

Üdvözöl Titeket: Koscsó Jani