MIGE
2024. március 01.
Albin

Molnár V. Attila: Magyarország vadon termő orchideái

 

2016. 11. 07-én Molnár V. Attila Magyarország vadon termő orchideáiról tartott izgalmas és érdekes, képanyagban bővelkedő, humorban gazdag előadást. Ezekről a csodálatos növényekről furcsa dolgokat tudhattunk meg. Az álruhák felöltésének mestereiről van szó, és nem véletlenül került elő a guminő kifejezés sem.


A világhírű tudóst, Charles Darwint is az orchideák érdekelték legjobban, amin nem csodálkozom. Mint megtudtuk, ezek a növények az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók, tagjai alkotják a legnagyobb fajlétszámú hajtásos növénycsaládot. A hazai fajok virága néhány millimétertől pár centiméterig terjed. A növénycsalád egy része rovarmegporzású, de egyes egzotikus fajoknál a madarak is besegítenek. Mások önmegporzók, amiben a szél van segítségükre.
Mindemellett pedig a megtévesztés mesterei. Imitálhatnak táplálékot, vagyis pollent. A gömbös kosbor viszont becsapja a megporzót, mert nem termel nektárt, ellentétben a hozzá hasonló virágú fajokkal. Vannak olyan fajok, amelyek azzal csapják be a rovarokat, hogy virágaik formája és alakja nem azonos, így szegény zümmögők nem tudják megtanulni, hogy ezeknél a virágoknál bizony éhen maradnak. Olyan orchidea is létezik, mely virágának közepén egy nagy lilás folt található, amit a darazsak húsnak hisznek, s rászállva átverés áldozatává válnak.

A nőszőfüveket társas darazsak látogatják, és jól be is rúgnak tőlük. A növény olyan szaganyagot bocsájt ki, amely a hernyórágáshoz hasonlít. Nektárja magas cukortartalmú, nehezen erjed meg és morfinszármazékot tartalmaz. Ettől egyes feltételezések szerint a darazsak akár függővé is válhatnak, de ez még nem bizonyított.
Más orchideákat szexuális megtévesztőknek nevezhetünk. Viráguk méretben, színben, illatban megegyezik a "célszeméllyel", és "potrohuk" nagyobb, mint a darazsaké. Például a légybangó a nagy kabócaölő hímjeit vonzza. A bangófélék egyébként az orchideaféléken belül a legnagyobb csoport.

A bodzaszagú ujjaskosbor a poszméheket vonzza. Virágai sárgák vagy pirosak, köztük nincs színátmenet. Ennél a fajnál mindig a ritkább színváltozatnak nagyobb a sikere a poszméheknél.
Az orchideák áprilistól szeptemberig virágoznak, legtöbbjük májusban és júniusban. Mint megtudtuk, a rovarok hímjei hamarabb jönnek elő rejtekhelyükről és kezdik meg a vadászatot a nőstényekre. Egy hasonlattal élve olyanok, mint a férfiak, akik a házibuliba is hamarabb érkeznek a nőknél. Aki későn érkezik, az lemarad. Azonban nem mindegy, hogy mennyivel hamarabb is kezdi meg a keresgélést. A márciusban virágzó orchidea olyan a rovaroknak, mint a guminő. Vonzza a leggyorsabban eszmélőket, és be is csapja őket.
Ezeknek a becsapásoknak az az oka, hogy a saját egyed pollenjével történő megporzás nem előnyös, idegentől származó pollenre van szükség. Viszont a sok becsapás miatt csökken a megporzási kedv, ezért az orchideák egy-egy termésében több ezer, egyes esetekben több tízezer mag is megtalálható. A növény nem gondoskodik az utódokról, lisztszerű magjai száz-ezer kilométerre is eljuthatnak.


A talajlakó orchideáknak nagy szükségük van a gombákra. Mivel nincs tartalék tápanyaguk, nem tudják megkezdeni gombák nélkül az életüket. A magból kinövő apró szálak és a gombák micéliumai versengeni kezdenek egymással, és ha egyiküknek sem sikerül győznie, akkor a végeredmény egy orchidea lesz. A legtöbb gombapartner a tömlősgombák közül kerül ki.


A bányászok anno kanári madarakat vittek magukkal a tárnákba, mert ezek a madarak érzékenyebbek voltak az oxigénhiányra. Ha a madár már nem csiripelt, azonnal a felszín felé vették az irányt, mert mérgező vegyületek szabadultak fel. Az orchideákat tekinthetjük az erdők kanári madaraiként. Ha eltűnnek egy adott területről, az nem jelent sok jót az adott rész élővilágának.


Nagyjából ennél a pontnál érhetett véget az előadás. A hallgatóságban az elsőként felmerülő kérdés: nem lehetne még folytatni?!

 

 

Jegyezte: Hörcsik Diána

 

 

Szerkesztői megjegyzés: A beszámolóban előforduló esetleges tárgyi tévedésekért vagy pontatlan megfogalmazásért elnézést kérünk mind az előadótól, mind olvasóinktól! Mi elsősorban a gombákhoz értünk valamennyire, a többit írják jóindulatú lelkesedésünk számlájára!

Szűcs Béla