MIGE
2024. április 20.
Tivadar

Bánhorváti túra, 2016.07.31

 

Meleg nyári idő fogadott bennünket július utolsó napján. Bár a találkozóhely Bánhorvátiban volt, a társaság a szokásos gyülekezőhelyen, a Búza téren találkozott, ahonnan konvojban haladtunk az "Úristen!" és "Te jó ég!" néven emlegethető gombavadászatra, melyen összesen 9-en vettünk részt.


Bánhorvátiban túravezetőnk, Koós János várt bennünket jókedvvel és a háza előtti üres parkolóhelyekkel. Kilenc óra környékén kezdetét vette a nagy vargányavadászat. Elhagyott szőlők mellett bandukoltunk, meredek emelkedőkön, köves utakon mentünk, kosarunkban gyűltek már a fajok, de vargányához még nem igazán volt szerencsénk.

Aztán megérkeztünk egy bűvös hely határába. Egyre több vargánya bukkant fel, majd került a kosarakba. Néhány lépés, hajlás. És hol a testvéred? Egy-két méter megtétele - na most akkor merre menjek először? Mit nekünk piruló galóca! Nem kell a tinóru! Galambgomba? Minek az! Na jó, azért ezekből a fajokból is szedtünk, ki többet, ki kevesebbet. Nagy örömünkre még császárgalócákat is láthattunk különböző fejlődési szakaszban. És ekkor még mindig nem tudtuk, mi vár ránk.

Az erdő mélyén van egy varázslatos hely, ahová megérkezve csak annyit lehetett hallani és mondani, hogy "Úúúúristen", és "Te jó ég!", valamint "Ezt nem hiszem el!". Mintha megtaláltuk volna Aprajafalvát! Hatalmas öreg vargányák mindenfelé, frissebb galambgombák, tinórufélék és más csodák. Alaposan bejártuk ezt a területet is, megpaskoltuk a roskadozó vargányák kalapját.
Súlyos kosarakkal indultunk vissza túravezetőnk házáig, ahol hűs vízzel és finom falatokkal vártak minket, megfáradt, örömittas gombászokat. Sokáig tartott, mire minden kosár átvizsgálásra került. De ami biztos, új túravezetőnk és túrahelyszínünk is jól vizsgázott!

Még egy kis adalék, hogy a történet teljes legyen. A túra vége felé Icus elhagyta a kését. Az utolsó elméleti foglalkozások egyikén viszont visszakapta, mert Koós Janiék egy későbbi túra alkalmával megtalálták. Így ez az írás akár szólhatna az elveszett, de megkerült, Aprajafalvát is megjárt kés meséjéről is.

 

Jegyezte: Hörcsik Diána