MIGE
2024. április 12.
Gyula

Dr. Rimóczi Imre: A nagygombák szárazságtűrése, vízgazdálkodása

 

Tegnap egyesületünk meghívására Dr. Rimóczi Imre tartott egy jó hangulatú, képekkel gazdagon illusztrált, másfél órás előadást a nagygombák és a víz kapcsolatáról a Miskolci Gombász Egyesület tagjai és vendégei számára.

Elmondása szerint mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen akár tucatszor másfél óra is kevés lenne a gombák és a környezet kapcsolatának alapos átbeszélésére. Ha csak a vízháztartásról beszélünk, akkor is külön kell választani a micélium és a termőtest vízigényét és mindezt el kell helyeznünk a rendkívül változatos környezeti adottságokkal rendelkező élőhelyek életlehetőségei között. Az előadás során konkrét példák sorával illusztrálva mutatta be a nagygombák megoldási módozatait a különféle élőhelyek kihívásaira.

 

Egy ilyen beszámolónak nem lehet témája az előadás során elhangzottak visszaadása. A megjelent 22 résztvevő az utóbbi évek legmagasabb látogató létszámát jelentik. A figyelem mindvégig kitartott, majd a zárszó után az ilyenkor szokásos udvarias tapsnál jóval hosszabb tetszésnyilvánítással jeleztük elismerésünket és köszönetünket a rengeteg érdekes és élvezetesen előadott ismeretért. A szintén szokatlan számmal feltett kérdések is jelezték, hogy a hallgatóság be tudta fogadni és tovább tudta gondolni az elhangzottakat. A végén kérdésessé vált, eléri-e előadónk az előzetesen  kiszemelt vonatját?!

 

Köszönjük Dr. Rimóczi Imrének az előadást és a csapongó kérdésekhez való lelkes hozzáállását. Alighanem „folytatása következik!”

 

 

Jegyezte: Hörcsik Diána, Szűcs Béla