(Hodobay Mária)
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húsos som olyan erdei gyümölcs, amely kevésbé ismert. Pedig az érett terméséből sokféle finomságot lehet elkészíteni. Lekvár, kompót, szörp, sőt bor és pálinka is készíthető belőle. A téli hónapokban a somlekvár kitűnő C-vitamin forrás.
Csak az érett termés jó ízű és lekvárnak is ez a legalkalmasabb. A bogyókról lecsípjük a szárát, megmossuk és puhára főzzük, leszűrjük. A léből szörpöt készíthetünk: 1 literre 1 kg cukor, átfőzzük, üvegekbe öntjük és száraz dunsztba tesszük.
Mivel a somnak erős csonthéjas magja van, ezért ettől meg kell szabadulni. A megfőtt bogyókat összenyomkodjuk és átpasszírozzuk. A som elég fanyar ízű gyümölcs, sok cukor kell a lekvárjához: 1 kiló tiszta masszához 1 kiló cukrot kell hozzáadni. Jól elkeverjük és amikor a cukor elolvadt, lehet főzni. Tartósítószert nem igényel, mivel a cukor tartósítja. A lekvárt ajánlatos apránként főzni, így szebb lesz a színe és hamarabb elkészül. A kész lekvárnak nagyon finom pikáns íze van.