MIGE
2024. április 20.
Tivadar

Kirándulás a gombászokkal

Bodnár Katalin írása, Zöld Családok Klubja

Április 15-én vasárnap a Miskolci Gombász Egyesület (MIGE) által szervezett túrához csatlakozott az Ökológiai Intézet Zöld Családok Klubjának csapata. A lyukóbányai végállomást elhagyva kb. 15 perces séta után találkoztunk a MIGE tagjaival, akik már vártak bennünket a Bedő Albert forrásnál.

Béres János, a MIGE elnöke az egyesület bemutatása után, gombabemutatót tartott az előző nap máshol gyűjtött fajokból. Így megtudhattuk, hogy a papsapkagomba látványnak gyönyörű ugyan, de mérgező, vagy hogy a júdásfüle gomba állagában hasonlít a porcogós malacfülhöz. Az egyesület elnöke kóstolót is hozott az előző napi zsákmányból. Rántott sárga gévagombát fogyasztottunk, savanyított rizikével. Megtapasztaltuk, hogy a gévagomba szakszerűen elkészítve nagyon ízletes gombafaj.

A rögtönzött kóstolás után kezdetét vette a túra: a Bedő forrástól Perecesig, az erdőn át. A száraz időjárás miatt sajnos csak taplógombákat láttunk, viszont alternatív programként gyógynövényeket gyűjthettünk. Másik vezetőnktől, Kóta Lajostól megtudtuk többek között, hogy a ragadós galaj kiváló méregtelenítő, a szagos müge likőr ízesítő, a tüdőfű pedig sikeresen alkalmazható légúti megbetegedéseknél.

Gombát nem találtunk ugyan, de jóízű sétát tettünk a lombosodó fák között. A nagy létszámú csapat lassanként kisebb beszélgető csoportokra oszolva, nézelődve kereste meg a számára legkellemesebb társaságot és témát. Ismét átéltük: az erdő sosem üres. Ha éppen nem "készre megyünk", a múlt történéseinek nyomai és a jövő ígéretének jelei beszélnek hozzánk.