(Szaniszlai Nagy Éva)
Elkészítéséhez először kenyértésztát és gombapörköltet kell készíteni.
A kenyértészta 2/3-ad részét ujjnyi vastagra nyújtjuk és zsírral kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Egyenletesen meghintjük apró kockára vágott füstölt szalonnával, az előre elkészített gombapörkölttel, megszórjuk aprított friss kakukkfűvel vagy zsályával.
A kenyértészta maradék 1/3-át félujjnyi vastagra nyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. A tetejét megkenjük a pörkölt zsírjával, késheggyel jól megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőznek utat engedjünk. Forró sütőben pirosra sütjük. Kockára vágva tálaljuk.
Kenyértészta
Hozzávalók:
Elkészítés:
Forró aludttejjel vagy kefírrel leöntjük a rozslisztet és addig hagyjuk állni, amíg kézmelegre hűl. Ekkor belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a búzaliszttel együtt jól kidolgozzuk, majd 30-40 percre félretesszük kelni (tupperes kelesztőben kevesebb ideig tart). Amikor megkelt, összegyúrjuk, kiszabadítjuk belőle a buborékokat.
Gombapörkölt
Apróra vágott hagymát kevés zsíron üvegesre párolunk, hozzáadjuk a vegyes gombát, amit előzőleg apróra vágtunk. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés kakukkfűvel, és puhára főzzük.
Gombás cipó
A fenti kenyértésztából készíthetünk gombás cipókat is. A tésztából négy cipót formálunk, ezeket egyenként téglalap alakúra húzzuk szét kezünkkel. Közepébe gombapörköltet simítunk. Vigyázzunk rá, hogy a zsírja ne kerüljön bele! Megszórjuk friss apróra vágott kakukkfűvel, majd a sarkától kezdve feltekerjük. Így lesz négy hosszúkás cipónk. Tetejükön éles késsel 3 helyen jó mély vágásokat ejtünk.
Sütés előtt újra kelni hagyjuk. A cipók közé érdemes sütőpapírt tenni, hogy össze ne keljenek. Meleg sütőben 30-40 perc alatt készül el.