MIGE
2024. május 18.
Alexandra, Erik

Egy kis szösszenet az interneten feltűnt óriási gombával kapcsolatban

Összeállította: Demeter Zoltán

 

Az elmúlt hetekben több honlapon, e-mailben feltűnt az alábbi mexikói fotó.

Többen digitális trükkre gyanakodtak, de az internetes tartalmakat böngészve ráakadhatunk a gombafaj valódi kilétére.

 

Macrocybe titans

 

400 millió évvel ezelőtt még nem tűnt fel, ha egy gomba akkora volt mint egy fa. A képen látható példány viszont napjainkban került elő egy dél-mexikói, chiapasi kávéültetvény melletti erdőből. A gomba súlya 20 kg, magassága 70 cm és a Macrocybe titans nevet viseli. A Macrocybe nemzetségnek – melyet 1998-ban különítettek el mikroszkopikus vizsgálatokkal - jelenleg 7 faja ismert, melyek a Tricholomataceae családba tartoznak. A gombacsaládban több ízletes, ehető illetve néhány mérgező fajt találunk (pl. pereszkék, tölcsérgombák, fülőkék), az adott faj étkezési értéke nem ismert.

Trópusi gombák, melyeket Floridától Brazíliáig megtalálunk. A faj szaprobionta, példányai magányosan, illetve gyakran csoportosan nőnek elsősorban erdőkben, illetve füves, homokos, vagy megművelt talajon. (Costa Ricában előszeretettel fordul elő levélvágó hangyák bolyain is). A faj meghatározása és leírása - először más neveken - is ilyen élőhelyekről származó példányokról történt Közép-Floridában és Mexikóban az 1980-as évek elején: Macrocybe titans (Bigelow & Kimbrough) Pegler, Lodge, & Nakasone; szinonim név: Tricholoma titans.

 

A faj normál méretű példányai

A faj normál méretű példányai

 

A kalap 8-100 cm átmérőjű - egyes példányoknál ennél is nagyobb lehet -; formája enyhén domború vagy lapos; tapintásra száraz és sima, időnként repedezett; színe halványsárgától a barnássárgáig terjed, közepén gyakran fahéjszínű vagy sárgás. Az idősebb példányok kalapja majdnem fehérre fakul és a peremén felkanyarodik.

A lemezek sűrűn helyezkednek el, a tönkhöz nőttek, színük fehér, szürkés, esetleg halványbarna. Spórapora krémszínű.

A tönk 6-35 cm hosszú, 1,5-13 cm vastag, egyenes vagy lefelé enyhén vastagodik. Felülete száraz, fehéres színű, az idősebb példányokon felhajló bőrrel.

 

Internetes hivatkozások: